Column in het Witte Weekblad van 5 februari 2014

Geldwolf

Waar eindigt de verantwoordelijkheid van een werkgever als een werknemer afwijkend gedrag vertoont? Die vraag stelde ik mezelf toen ik las dat advocaat Lalji namens gedupeerden van het Ridderhofdrama een zaak tegen Brookland gaat aanspannen.

De leidinggevende van Tristan van der Vlis heeft in de rechtbank verklaard dat Tristan nou niet bepaald een modelmedewerker was en best vreemde dingen deed. Uiteindelijk heeft dat ook geleid tot zijn ontslag. In hoeverre het bedrijf de politie had moeten inschakelen of andere maatregelen had moeten treffen, weet ik niet. Maar één ding weet ik wel; dat wat op die negende april in de Ridderhof gebeurde is niet de schuld van Brookland en zijn medewerkers. Daarom vind ik het belachelijk, of misschien wel schandalig, als ik hoor dat advocaat Lalji weer iemand gevonden heeft waar hij denkt geld te kunnen halen. Zo langzamerhand begin ik te denken dat het allemaal alleen nog maar om het geld gaat. Want zullen de gedupeerden zich een stuk beter voelen als Brookland of de ouders van Tristan (over gedupeerden gesproken….) hen een paar euro’s toe moeten schuiven als genoegdoening? Ik denk van niet.

De leidinggevende van Brookland heeft, zoals dat hoort in een bedrijf dat sociaal met zijn mensen omgaat, Tristan ter verantwoording geroepen, hem op zijn gedrag aangesproken en toen dat niet verbeterde hem de deur gewezen. Klinkt allemaal zo logisch als 1 + 1 = 2. Behalve als diegene later schietend door een winkelcentrum loopt met dood en verderf als gevolg. Als ze bij Brookland een glazen bol hadden gehad en dit daarin hadden kunnen zien, hadden ze Tristan vast niet aangenomen. Dus om nu, achteraf, terwijl we weten wat we weten, bij hen een deel van de verantwoordelijkheid van zijn daad neer te leggen, is lachwekkend.

Oh wacht, nu ik er nog eens goed over nadenk. Heb ik Tristan nou niet ooit een keer door rood licht zien fietsen? En volgens mij deed zijn achterlicht het ook niet. En nee, ik heb niet de politie ingeschakeld, dus zal ik deze week wel een brief van meneer Lalji krijgen.

Reactie toevoegen